Zorgbedplus

Anti-trendelenburg Zorgbed

Voordelen van anti Trendelenburg functie op uw bed

Een anti Trendelenburg functie voor uw bed heeft meerdere voordelen. Indien u bijvoorbeeld last heeft van een slechte doorbloedingen van uw benen en voeten, kan een anti Trendelenburg positie u helpen. Dankzij de unieke constructie kantelt u het bed gemakkelijk voorover, waardoor uw benen lager liggen dan uw hoofd. Dit heeft als voordeel dat de bloedsdoorstroming naar de onderste ledematen verbetert. Het tegenovergestelde van een anti Trendelenburg bed is een Trendelenburg bed.

We leggen u de verschillende functies van beide houdingen uit en gaan verder in op de voordelen van een voorover gekanteld bed.

Wat is het verschil tussen Trendelenburg houding en anti Trendelenburg houding?

De Trendelenburg houding is binnen de gezondheidszorg een positie waarbij u op uw rug in bed ligt. Daarbij is het Trendelenburg bed helemaal naar achteren gekanteld, zodat de benen hoger liggen dan het hart. Hierbij blijft er minder bloed achter in het veneuze systeem van het onderlichaam, bij de benen en voeten. Daardoor is er vervolgens meer bloed beschikbaar voor de hersenen. De anti Trendelenburg houding is precies de tegenovergestelde positie. Bij deze houding liggen de benen en voeten juist lager dan ons hart.

Wat is een anti Trendelenburg houding bed?

Een anti Trendelenburg houding bed, ook bekend als reverse Trendelenburg, is een bed waarbij het hoofd 15 tot 30 graden hoger ligt dan de voeten. Tijdens het slapen verbetert de anti Trendelenburg houding de bloedsomloop naar de onderste ledematen. Dit komt doordat de benen lager liggen dan de rest van het lichaam, waardoor het bloed goed stromen kan.

Van oorsprong komt de term Trendelenburg van de Duitse chirurg Friedrich Trendelenburg, waar deze houding dan ook naar vernoemd is. De Trendelenburg functie van een bed zorgt ervoor dat het slaapsysteem iets naar voren of achteren is gekanteld. Met deze functie kunt u met behulp van de afstandsbediening het hoog laag bed naar de juiste positie kantelen, zodat u optimaal profiteert van een gezonde en goede nachtrust. De kanteling van het anti Trendelenburg bed verloopt uiteraard heel langzaam, zodat het zeer veilig is voor de persoon die in het bed ligt.

Welke voordelen leveren een anti Trendelenburg houding op?

De anti Trendelenburg houding levert naast de verbeterde bloedsomloop naar de onderste ledematen nog meer voordelen op. Door de schuine houding verbetert ook de toevoer van zuurstof naar de longen, waardoor een betere ademhaling ontstaat. Patiënten die kortademig zijn, hebben hier veel baat bij.

Gastro-oesofageale refluxziekte, afgekort GORD, is een aandoening waarbij de zure maaginhoud terugvloeit in de slokdarm. Dat geeft typische klachten van brandend maagzuur en zure oprispingen. Met een anti Trendelenburg houding bed ligt de slokdarm vervolgens hoger dan de maag, waardoor het brandend maagzuur niet snel terug kan lopen in de slokdarm. Mensen die veel last hebben van maagzuur kunnen dan ook beter slapen met een anti Trendelenburg bed.

Personen met een beperkt mobiliteit kunnen bijna rechtop zitten in de anti Trendelenburg positie. Het bed kan je namelijk helemaal naar een fauteuil stand zetten, waardoor je eigenlijk niet eens door hebt dat je in een bed ligt. Door het bed in deze stand te zetten, kan je vrijwel rechtop in bed zitten, waarbij je op een fijne manier kan deelnemen aan gesprekken met familie. Je kan vanuit deze positie ook relaxt televisie kijken, een boek of krant te lezen of op de laptop werken. In deze positie krijgt u ook een goede ondersteuning in de onderrug. Het is een prettige positie waarbij het hele lichaam goed ondersteund wordt en u toch ook even in een andere positie kan zitten, dan alleen maar op bed te liggen.

De voordelen van een anti Trendelenburg houding op een rij:

  • Verbeterede bloedscirculatie naar de onderste ledematen.
  • Verbeterde ademhaling en meer zuurstoftoevoer naar de longen.
  • Minder last van maagzuur en reflux tijdens slapen.
  • Met een anti Trendelenburg functie creëert u een fauteuil van uw bed.

Hoog laag bed met Trendelenburg functie

Voor patiënten die thuis zorg aan bed nodig hebben, is een hoog laag bed met Trendelenburg functie zeer welkom. Niet alleen voor de hulpbehoevende is het een prettig bed, maar ook voor de zorgverleners. Zij kunnen namelijk op de juiste hoogte de patiënt verzorgen. Door middel van de afstandsbediening kan het hoog laag bed in de juiste (werk)hoogte ingesteld worden. Voor de patiënt kan het hoog laag bed ook helemaal laag bij de grond worden afgesteld of juist wat hoger zodat het uit bed stappen makkelijker gaat.

Naast dat een zorgbed een uitkomst is voor de hulpbehoevende is het ook een ideaal hulpmiddel voor degene die de zorg aan u verleent. Naast de functie van het omlaag en omhoog zetten van het zorgbed, is ook de rugleuning van het bed en de bovenbeen ondersteuning naar eigen wens in te stellen. De rugleuning kan bijvoorbeeld in een hoek van 70 graden worden gezet. Bij de onderbenen kan het bed in een hoek van 30 graden ingesteld worden.

De Trendelenburg functie zorgt ervoor dat het hoog laag bed met een hoek van 90 graden voorover of achterover kan. Dit kan de patiënt allemaal zelf regelen met de bijhorende afstandsbediening van het bed. Daarnaast kan je een hoog laag bed ook voorzien van een (anti) Trendelenburg functie. Een hoog laag bed is daarmee perfect aan te kleden als een optimaal zorgbed voor nu, maar ook voor de toekomst.

Fowler-positie

Een hoog laag bed met Trendelenburg functie kan je tevens instellen in de Fowler-positie. Hierbij ligt de zorgbehoevende op zijn rug in het bed. Het zorgbed wordt vervolgens naar voren gekanteld, waarbij de onderbenen (bij de knieholtes) iets gebogen zijn. Dit geeft ondersteuning in de rug en is een prettige houding voor de patiënt. Bij deze Fowler-houding loopt het ontstekingsvocht dat in het lichaam aanwezig is, naar de lagere gedeelten van de buikholte. Vervolgens kan het vocht op deze plek middels punctie worden weggenomen.

Bij hoog laag bed met een anti Trendelenburg functie is de standaard liglente 200 cm. Indien u voldoende ruimte heeft in de kamer waar het bed staat, is het aan te raden een bed te kiezen dat wat langer is. Tenminste 210 cm, maar nog beter is een bed met een ligvlak van 220 cm. Bij een hoog laag bed wordt de Fowler-stand en het hoofdgedeelte namelijk veel vaker gebruikt dan in een normaal bed. Zodra u de anti Trendelenburg in de Fowler-positie zet, verplaats u uw lichaam iets meer naar voren op het bed, richting het voeteneinde. Daardoor is een bed van twee meter lang al snel aan de korte kant.

Meer informatie over zorgbed met anti Trendelenburg functie

Wenst u meer informatie te ontvangen over een zorgbed met anti Trendelenburg functie? Of wilt u meer weten over de voordelen van een anti Trendelenburg bed? Neemt u dan contact op met de slaapexperts van Zorgbedplus.

Wij geven namelijk gratis advies op maat en beantwoorden al uw vragen omtrent de vele mogelijkheden van een hoog laag bed met anti-Trendelenburg optie. Bij ons kunt u terecht voor een nieuw en veilig zorgbed op maat. U profiteert niet alleen van de anti-Trendelenburg functie, maar ook van de vele voordelen die een hoog laag bed u geven.

Wilt u gratis en vrijblijvend advies?
Neem contact op met een van onze slaapadviseurs

REGISTER

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in ons privacybeleid.